Wie betaalt nu eigenlijk de werknemer bij quarantaine?

Wie betaalt nu eigenlijk de werknemer bij quarantaine?

Het is alweer juli, de zomervakanties zijn begonnen. Heel wat mensen maken zich klaar om te gaan reizen tijdens de coronaperiode, maar hoe verstandig is dat? In deze post krijg je de belangrijkste vragen rond vakantie en corona op een rij.

Ik ben gevacineerd, moet ik nog in quarantaine?

Ook al ben je gevaccineerd, dan moet je toch nog in quarantaine als je naar een land met een hoog risico of rode zone bent geweest. Als je reist naar een land met oranje reisadvies dan wordt quarantaine zeker aangeraden. Enkele landen met oranje reisadvies zijn bijvoorbeeld: Turkije, Spanje of Marokko. De quarantaine bedraagt 10 dagen. Na de 5de dag mag je een coronatest doen: is je test negatief dan mag je uit quarantaine. Ook wordt er aangeraden om rekening te houden met deze 10 dagen als je op vakantie gaat in een rode zone, dus calculeer altijd de 10 dagen in bij het boeken van je vakantie.

Als je op het moment van vertrek al wist dat je bij het terugkomen in quarantaine zou moeten dan is dat voor eigen rekening. Dan moet je verplicht thuis werken of extra vakantiedagen nemen. Je wist dit dus al op voorhand waardoor je ofwel je werk van thuis uit levert of bijkomende vakantie neemt.

Ik moet in quarantaine maar mijn baas eist dat ik werk, wat nu?

Als je in quarantaine moet dan gelden dezelfde regels als voor 26 juni. De werkgever moet thuiswerken faciliteren indien dat kan. Mocht thuiswerken niet lukken, dan moet je dus verplicht 10 dagen in quarantaine. Je hoeft niet in quarantaine te gaan als je op vakantie gaan in het land met een groene of oranje zone. Ben je bij het vertrekken naar land van bestemming bewust dat het een rode zone is dan moet je in quarantaine en kun je je recht op loon verliezen.

Mag mijn baas mij verbieden te reizen naar een oranje zone, mag dat wel?

Reizen naar een oranje zone is zeker NIET verboden maar wordt wel afgeraden. Een vakantiebestemming is een privé aangelegenheid waar je werkgever niets op kan zeggen. Je moet wel zelf rekening houden met de COVID-regels en de quarantaine.

Moet ik mijn baas vertellen als ik naar een land ga met oranje reisadvies?

Je mag als werknemer zelf kiezen waar je naartoe gaat. We raden de werkgevers wel aan om hun personeel toch even te informeren naar de juiste regels. Zodat de werknemer toch wat informatie heeft over de quarantaineperiode.

Mijn vakantiebestemming wordt een oranje zone terwijl ik daar ben. Moet mijn baas mij vragen om in quarantaine te gaan?

Als het land van bestemming tijdens het vertrekken op groen of geel was is het niet jouw verantwoordelijkheid dat je dan toch in quarantaine moet. Dan is dit niet op je eigen rekening maar op die van de werkgever. Als je kan thuis werken dan is het toch aangeraden om te telewerken.

Ik moet in mijn vakantieland onverwacht in quarantaine. Moet mijn baas me daarvoor vrij geven?

Als het land van bestemming tijdens het vertrek op groen of geel stond, dan heb je recht op loon en is dit niet voor eigen rekening maar op die van de werkgever. Als het land van bestemming rood of oranje was dan ligt dit heel anders. Vermijd best moeilijke situaties omdat je werkgever dan kan voorstellen om extra vakantiedagen te nemen.

Ik heb corona gekregen in een land met het oranje advies en  moet nu in quarantaine. Krijg ik mijn loon doorbetaald?

Als je naar de wet kijkt kan je zien dat je je loon krijgt betaald bij het krijgen van een ziekte tenzij je opzettelijk ziek zou worden. De kans dat iemand opzettelijk ziek wordt is wel heel klein en het is ook niet de bedoeling van de werknemer om corona te krijgen als hij op vakantie gaat in een land met een oranje vakantieadvies. Je zal dus gewoon recht hebben op het normale loon.

Mijn baas wil weten of ik gevaccineerd ben omdat ik dan niet in quarantaine moet.

De wetten en vrijheden van de mensen zijn beschermd binnen de Europese Unie waardoor het niet wettig is voor een werkgever om naar gevoelige zoals medische gegevens te vragen en hij mag hierdoor ook geen besluiten trekken. Medische gegevens zijn geheim en kunnen slechts door een arts beoordeeld worden.